Najlepiej wcale! Szczególnie tego białego kupowanego w torebkach na kilogramy.Nie mam pojęcia skąd wzięło sie najbardziej absurdalne powiedzenie o cukrze, który krzepi. Absolutna bzdura! Nic tak nie rujnuje organizmu jak własnie cukier! W czasach dzisiajszych, to nr 1 w nic nie albo wszystko znaczącycm określeniu "choroby cywilizacyjne". To juz cała epoka cukrzyków, zawałowców, ludzi z Alzheimerem, nowotworami jelit, białaczką, próchnicą, grzybicami, bólem stawów...Czy ktoś z Was pamięta chrobę cywilizacyjną spowodowaną alkoholem? Narkotykami? Nie. Cukier jest wszechobecny, reklamowany, pochłaniany przez całe pokolenia i społeczeństwa.
Platki śniadaniowe, słodka przekąska do szkoły, po szkole, dosładzane napoje kawałek czekolady w nagrodę za ładnie zjedzoną kolację – to praktyki często stosowane w polskich domach, w myśl zasady „odrobina nie zaszkodzi” i „wszystko jest dla ludzi”, a gdyby cukier faktycznie wyrządzał nam taką krzywdę, już dawno byłby substancją zakazaną.
Mało kto wie, że cukier działa na nasz mózg podobnie jak narkotyk i uzależnia mocniej, niż heroina. Do tego zabija powoli, acz skutecznie, trudno jednak czasem zaobserwować nam związek przyczynowo-skutkowy między tym, ile spożywamy cukru, a jak funkcjonuje nasz organizm.
W dzisiejszych czasach przeciętny Polak zjada około 50 kg cukru rocznie, a normy są zupełnie inne!
- mężczyzna w diecie codziennej - 9 łyzeczek
- kobieta w diecie codziennej - 5 łyżeczek ( drogie Panie! Zmarszczki to cukier!!!)
- dzieci - 3 łyżeczki
W przetworzonej żywności, cukier wystepuje w tzw formie ukrytej.
- płatki Nestle 1 porcja śniadaniowa - 2 łyżeczki cukru
- butelka Pysia - 9 łyżeczek
- batonik muesli - 2 łyżeczki
- jogurt truskawkowy - 4 łyżeczki
- czekolada mleczna z orzechami - 9 łyżeczek
Czy jest sposób na uniknięcie nałogu cukrowego?
Jest. Najlepsza metoda w przypadku dzieci, to nigdy ( od czasu noworodka) nie dawać do jedzenia łakoci. Nie zna smaku, nie cierpi z powodu jego braku. Jeśli już stanie się - zastąpienie go każdą ilością owoców i warzyw. Po dłuższym czasie organizm zapomina ten wyśmienity smak jakim jest cukier w przeróżnych oprawach i jeszcze większą ilością polepszaczy, a my mamy problem z głowy, pieniądze w kieszeni i dobre samopoczucie.
Dostałam dzisiaj filmik. Dołączam bez komentarza. Supermarkety niosą smierć. Nie pomogą kremy, spa, botoksy i wyrzucane setki złotych na poprawę zdrowia, bo wszystko idzie z jelit!
Mam świadomość, że jedzenie jest zanieczyszczone, ale NIE DOKŁADAJCIE sobie bez potrzeby, bo skutki są tragiczne. Doświadczam tego każdego dnia.
https://www.youtube.com/watch?v=7sZ3GBNgNIA#t=310
Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com
3 komentarze:
Zero cukru! Pół dnia straciłem na te czytanki. Jesteś świetna. Chciałbym tyle wiedzieć:-). Jacek
Co jest przyczyną powstawania mastopatii (schorzenie gruczołu mlecznego?
Jest ono rezultatem przerwania karmienia piersią. Karmienie piersią ma bardzo duże znaczenie dla dziecka, ponieważ daje mu psychiczną ochronę. Przerwanie karmienia piersią jest okrutne wobec dziecka, matka w ten sposób pozbawia je naturalnej ochrony.
Prześlij komentarz