Chleb bez mąki i drożdży.
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- woda przegotowana lub filtrowana
Kaszę opłucz na sitku umieść w misce i zalej wodą tylko tyle by pokryła grykę.
Odstaw na noc (10-12 godzin).
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem zmiksuj kaszę nie odlewając wody. Dodaj sól i wymieszaj.
Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieść w zimnym piekarniku na całą noc. Przez ten czas na wierzchu ciasta pojawi się zaokrąglony „brzuszek”.
Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Piecz 50-55 minut.
Wystudź i krój ostrym nożem.
Smacznego:-)
Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz