Efekt wychłodzenia występuje krótko po zjedzeniu pokarmu.Nie jest dobrze, zdrowo, jeśli spożywamy w dużej ilości pradukty z jednej kategorii. Te asame produkty mogą równiez różnie działac na różne osoby. Określa to indywiduala konstrukcja, którą poznajemy po wykonanym teście.
jabłko
awokada
słodkie jagody
zielone banany
kokos
daktyle,
figi
ciemne winogrona
limonka
zielone mango
melony
gruszki
granat
suszone i namoczone śliwki
rodzynki
malina
truskawki
arbuz
topinambur
szparagi, buraki
botwinka, brokuły
kapusta, kalafior
seler, kolendra
ogórek, świeży koper
zielona fasolka, jarmuż
sałata, okra
pasternak, groszek, ziemniaki
bataty, surowy szpinak, brukiew
kiełki, kabaczek, cukinia
słód jęczmienny, cukier daktylowy, fruktoza
syrop klonowy, syrop ryżowy, cukier daktylowy
naturalny cukier trzcinowy, amarantus, jęczmień
otręby owsiane, owies, makaron, quinoa
ryż basmati, wafle ryżowe, tapioka
pszenica, fasola adzuki, fasola czarne oczko
cieciorka, czerwona soczewica, fasola mung
fasola pinto, soja, mąka sojowa
tofu, biała fosola, maślanka
kozie mleko, ghee, krowie mleko
jogurt, mięso bawole, mięso królika
indyk, moczone mgdały bez skórki, dziczyzna
kokos, popkorn ( niesolony), szafran
pestki słonecznika, kminek, kolendra, kmin rzymski
koper, mięta, liście neem
woda różana, estragon, wanilia
Wiele osób pyta często, co robić jeżeli na coś ma się straszliwą ochotę? Jeżli jest to ochota sporadyczna - oczywiście nic się nie stanie, konstrukacja nie runie:-). A na dłuższą metę, jak we wszystkim zachować zdrowy rozsądek!
Produkty te zimą raczej nie sa wskazane w duzych ilosciach, chyba , że dobrze skomponujemy je z dodatkami rozgrzewającymi.
Ajurweda niczego nie zabrania, podpowiada jedynie, uczy, pomaga wychodzić z sytuacji patowej , pomaga odzyskać doskonałe zdrowie bez ingerencji chemii.
Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz