Kontakt

Kontakt

poniedziałek, 7 marca 2016

Kuchnia - przepisy wzmacniające ciało i psyche.

ewazet4@gmail.com

Dzisiaj muszę powitać nowego gościa z egzotycznego kraju. Po raz pierwszy pojawił się u mnie miły gość z Korei Północnej:-) . Brawo! Witaj:-)



Dzisiaj poczęstuję Was kremem z kaszy jaglanej.

Kasza jaglana ma właściwości chłodzące i odżywcze. Nawilża organizm i wspomaga trawienie.Uspakaja wspomagając dobry sen bo dobrze ją trawimy :-). Działa moczopędnie, wzmacnia tym samym nerki, korzystnie wpływa na żołądek, śledzionę i trzustkę. Zalecana również przy biegunkach, mdłościach, wymiotach i  niestrawności. Pomaga przy takich chorobach jak cukrzyca i nadkwasota. Odświeża oddech wstrzymując rozwój bakterii w jamie ustnej. Usuwa toksyny a tym samym uspokaja. Z powodu tylu zalet nazywana jest często POLSKIM ZŁOTEM.



SKŁADNIKI
szklanka wody
4-5 suszonych daktyli
2-3- łyżki kaszy jaglanej
łyżeczka płatków jęczmiennych
5 dkg pokrojonej w kostkę dyni
1/2 łyżeczki masła sklarowanego
sól
zmielone siemię lniane




PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy wodę. Do wrzącej wrzucamy daktyle, kaszę jaglaną i płatki jęczmienne. Dodajemy pokrojoną dynię i masło sklarowane. Gotujemy około pół godziny. Solimy do smaku. Posypujemy zmielonym siemieniem lnianym. 
Czyż nie jest to dziecinnie proste?
Taniutkie?
Bez cukru!!!
Dzieci przepadają za tym kremem:-)



Smacznego:-)

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

1 komentarz:

  1. Witałam wieczorem pierwszego Koreańczyka...teraz mam całe Chiny. Nie mam pojęcia dlaczego dzisiejszy dzień jest taki azjatycki???!

    OdpowiedzUsuń

ewazet4@gmail.com