Kontakt

Kontakt

czwartek, 16 marca 2017

Kuchnia - domowa chalwa

ewazet4@gmail.com

Jest przepyszna! Jak to chałwa:-)

Przepisu nie mogą stosowac osoby, które właśnie przechodzą oczyszczanie ( przykro mi)



Aby wykonać domową chałwę potrzebujemy  blendera, sezamu i miodu. Opcjonalnie można dodać ulubione orzechy . Chałwę można dodając słonecznik .


Składniki:


  • 200 g sezamu
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść orzechów
  • laska wanilii (można)
Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni, ciągle mieszając i uważając, by nie zmienił koloru – stanie się gorzki. Uprażony i wystudzony mielimy na pastę za pomocą blendera, a później dodajemy miód oraz ziarenka wyłuskane z laski wanilii i wszystko jeszcze dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, formujemy bloki, owijamy w papier do pieczenia (lub wkładamy do zamykanego pojemnika) i chowamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe! Konsystencja chałwy zależy od ilości i rodzaju miodu. 



Smacznego:-)

Testy  dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

1 komentarz:

  1. Zrobiłam:-). Pies płacze bo też chce:-). W różnych wariacjach będzie na święta. Super przepis. Ja preferuje bez miodu!
    Pani Ewo , prosimy więcej takich!!!
    Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń

ewazet4@gmail.com