Kontakt

Kontakt

sobota, 25 marca 2017

Kuchnia - kurczak po indyjsku

ewazet4@gmail.com

Dzisiaj kolejna potrawa.
Kurczak przyprawiony dość ostro ale smak należy modelować zgodnie w łasną konstrukcją ( osoby podczas oczyszczenia i tuż po nie stosują ostrych przypraw).


Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 1 laska cynamonu lub
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżka oleju ( zgodnie z osobisą konstrukcją) lub ghee ( dla każdego)



Gęsty sos:



Ugotowany ryż ( porcja w zależności od ilości osób)



Wykonanie:

Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę.
W rondlu dusimy pokrojonego w kostkę kurczaka, dodajemy przecier  pomidorowy i dusimy dalej.

Dodajemy  0,5 litra wody, zagotowujemy, dodajemy cynamon,  dusimy mięso do miękkości ok.1,5 godziny, pilnując, aby sos nie zredukował się za bardzo (dodajemy wtedy trochę wody)

Kiedy danie osiągnie odpowiednią miękkość podajemy z ryżem i gęstym sosem. Można ozdobić zielonymi listkami ziołowymi.



Smacznego:-)

Testy  dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ewazet4@gmail.com