Kontakt

Kontakt

środa, 6 kwietnia 2016

Pestycycdy w jadłospisie?

ewazet4@gmail.com



Mycie owoców i warzyw to podstawowa zasada. Ponieważ jednak większość stosowanych dzisiaj pestycydów jest niestety odporna na działania czynników atmosferycznych, zwykła woda absolutnie nie wystarcza. Warzywa i owoce należy myć tak, aby usunąć z nich środki chemiczne . W domowych warunkach używamy sody oczyszczonej. Kąpiel w wodzie o odczynie alkalicznym (z sodą oczyszczoną) spowoduje zajście hydrolizy. Nie wypłuczemy całości zanieczyszczeń, gdyż część weszła do wnętrza rośliny, ale pozbędziemy się ich z zewnątrz. Domowe oczyszczające zaczynamy od mycia/płukania  w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym. Tak pozbywamy się bakterii. Żeby zmyć chemię moczymy owoce lub warywa w wodzie z sodą oczyszczoną.. Szczotkowanie można dodatkowo zastosować przy okazji mycia warzyw korzeniowych, takich jak: marchewka, pietruszka, buraki itp.


Owoce i warzywa z ogródka nie musimy poddawać takim zabiegom. Te są chemicznie czyte, a ziemia nie stanowi żadnego probemu. To tez znak rozpoznawczy na targowiskach z jakiej uprawy pochodzą produkty, które kupujemy. Bardzo polecam właśnie te, naturalne, prosto z ziemi. One są czyste od chemi.



Jabłka z ogrodu. Mają różne, niezgrabne ogonki, zasuszony lub świeży listek.
Są pokryte "siwą mgiełką".


Większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych ma skład opracowany tak, aby był wygodny dla rolników, czyli aby opady atmosferyczne nie zmywały ich z powierzchni opryskanych płodów rolnych. Jednym słowem są oleiste ( czasami mamy wrażenie, że owoc jest tłusty)Dotyczy to np. szeroko dzisiaj stosowanych karbaminianów czy pestycydów organofosforanowych (inaczej fosforoorganicznych). Nie są to jednak te połyskliwe woski, którymi pokryte są często np. jabłka. Oleiste pestycydy nie są ani widoczne gołym okiem ani też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych substancji. 
Woda po moczeniu takich produktów zmienia swoją barwę. Często jest to mylone z puszczanie soku w przypadku owoców.




Owoc, który znalazł się na pierwszym miejscu niechlubnej listy może być zaskoczeniem. W "brudnym" rankingu EWG zwyciężyły jabłka. Kolejno uplasowały się truskawki, winogrona, seler, brzoskwinie, szpinak, słodka papryka, nektarynki, ogórki, pomidorki koktajlowe i groch zwyczajny, w którym stwierdzono obecność aż 13 różnych pestycydów. Brudny ranking zamykają ziemniaki, które pod względem wagi mają największe stężenie pestycydów ze wszystkich badanych roślin.


Organizacja EWG opracowała również  listę „czystych” produktów, które zawierają najmniej pestycydów. Na czele listy jest awokado, a tuż za nimi uplasowała się kukurydza ( tu niestety uwaga na GMO), ananas, kapusta i słodki groszek. Dobrym wynikiem może pochwalić się także cebula. Niewiele pestycydów jest również w szparagach, mango, papai, kiwi, bakłażanie, grejpfrucie, w kalafiorze, w melonie i w słodkich ziemniakach. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej.
Te, które mają dość grubą skórkę, można potraktować szczoteczką po wcześniejszym wymoczeniu w roztworze woda- soda oczyszczona.


Szanowni Państwo.Nie należy rezygnować ze spożywania warzyw i owoców gdyż korzyści z nich płynące przewyższają ryzyko związane z pestycydami. Po pierwsze, nie sugerujmy się pierwszym wrażeniem − należy dokładnie ocenić wygląd zewnętrzny warzyw i owoców. Po drugie − zapytajmy się sprzedawcy skąd pochodzą. Nie da się ukryć, że najlepiej kupować warzywa i owoce bezpośrednio od rolnika lub z gospodarstw ekologicznych. Wtedy możemy mieć pewność, że w ich przypadku chemia została ograniczona do minimum. 



A najzdrowiej miec swój maleńki ogródek:-)

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

Brak komentarzy:

Archiwum bloga