Kontakt

Kontakt

piątek, 1 kwietnia 2016

Konserwanty są wszędzie

ewazet4@gmail.com



Po cichu, tylnymi drzwiami urzędnicy z Brukseli pozwalają coraz bardziej truć ludzi. Z jednej strony wciskają nam, że wędzonki z małych zakładów są rakotwórcze i próbują ograniczyć ich produkcję, z drugiej pozwalają producentom stosować w wędlinach jeszcze więcej szkodliwej chemii. Właśnie – na „prośbę” wielkich koncernów . Konserwanty, w tym dodawane powszechnie  azotyny, są niesłychanie szkodliwe dla zdrowia. Powodują powstawanie najcięższych nowotworów złośliwych, a także niedotlenienie i obumieranie tkanek przez wypieranie tlenu z krwi. To po prostu zabójcze trucizny!

Czy trzeba je dodawać do żywności? Nie! Ale można, jeśli dla kogoś ważniejsze niż zdrowie klientów są zyski.
Azotyny powodują raka jelit – Azotyn potasu, azotan sodu i potasu w wędlinach poprawiają i wyostrzają smak , wygląd i zapach i na wiele dłużej niż pozostałe konserwanty konserwują produkty. Jeśli wędlina na opakowaniu ma wypisaną datę ważności na tygodnie, ciasta w Lidlu nawet na kilka miesięcy , omijajmy ten produkt szerokim kołem. To one powodują powstawanie wielu nowotworów, w tym jelita grubego, alergii i nieżytów żołądka. Chemiczne wędliny i mięso mają charakterystyczny różowo-pomarańczowy kolor. To pułapka!



Żółcień 2G (E107), tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104) – Barwniki – produkt potraktowany nimi jest atrakcyjniejszy i lepiej się sprzedaje niż ten z tradycyjnej wędzarni. Barwniki w wędlinach nadają piękny rumiany kolor. W organizmie powodują otyłość, alergie, astmę, problemy z żołądkiem, a u dzieci ADHD. Te same barwniki, które stosuje się do żywności, stosuje przemysł chemiczny do farb, lakierów i chemii gospodarczej.



Kwas alginowy (E400), polifosforan sodu (452i)  i polifosforan potasu (452ii)– to stabilizatory, które dodane do wędlin wiążą wlaną wodę, przez co zwiększa się waga wyrobu i zysk producenta. Powodują silne alergie pokarmowe i skórne, uszkadzają też ścianki jelit i powodują grzybice.


Palmitynian askrobylu (E304) – zagęszczacze w wędliniarstwie stosowane są jako wypełniacze w kiełbasach, szynkach, pasztetach i konserwach. Odpowiadają za silne reakcje alergii pokarmowej i skórnej. U dzieci mogą powodować duszności i kaszel.

Glutaminian sodu (E621) – zastępuje w wędliniarstwie sól, wzmacnia smak i zapach. Ale to silnie trująca syntetyczna substancja, która u człowieka prowadzi do ciężkich chorób układu pokarmowego. Glutaminian sodu jest obecny w praktycznie każdej gotowej przyprawie.


Wodorowęglan sodu (E500b), węglan potasu (E501) – regulatory kwasowości – w wędliniarstwie stosowane są jako dodatek zakwaszający produkt. Jego spożycie powoduje zakwaszenie organizmu i rozwój grzybic w jelicie grubym, osłabienie jelita grubego powoduje spadek odporności całego organizmu na wszelakie infekcje.

Aspartam (E951) – zamienniki cukru w wędliniarstwie dodawany jest do przypraw i jako zamiennik cukrów. Słodziki odpowiadają za alergie u człowieka, uszkadzają jelito grube i niszczą wątrobę.

Gluten pszenny – spoiwa są w wędliniarstwie stosowane do spajania niskiej jakości kawałków mięsa, skrawanych kości głównie w produktach z mięsa mielonego, w szynkach puszkowanych i kiełbasach. Spożywanie tego składnika w nadmiarze powoduje reakcje alergiczne, duszności i astmy.




Skupiłam się dzisiaj na wędlinach i mięsie.  Konserwanty, które przedstawiła to te najpopularniejsze. Nalezy mieć świadomośc, że jest ich o wiele, wiele więcej.W następnych artykułach napiszę jak oczyścić owoce i warzywa z chemii, która je zabezpiecza w czasie i podróży.

Jakoś dzisiaj nie jest mi wesoło...

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ewazet4@gmail.com