Kontakt

Kontakt

wtorek, 17 grudnia 2024

Dania dla poszczególnych dosz. 1. Bakłażan po włosku.

Test konstrukcji urodzeniowej, diagnoza, terapia: ewazet4@gmail.com




                   Zbliżają  się święta, a u mnie duża grupa zdrowiejących. Żeby ułatwić Wam życie i urozmaicić świąteczne menu , przygotuję Wam kilka smakowitych, zdrowych potraw.

1. Bakłażan po włosku 
produkty:
1 duży bakłażan 
2 łyżki oliwy z oliwek 
3 małe  pomidorki
6 filetów anchois
3 łyżki kaparów 
Mielony imbir


Bakłażan kroimy w grube plastry . Pędzelkiem smarujemy z obu stron oliwą i delikatnie podsmażamy z obu stron 4-6 min.

Pomidorki kroimy w małe kostki , podobnie filety anchois. Delikatnie mieszamy dodając  kapary.

Na dużym talerzu rozkładamy gotowe plastry bakłażana nakładając  na nie przygotowaną mieszankę warzywno-rybną . Jeśli jest taka potrzeba delikatnie doprawiamy zmielonym imbirem.
Danie jest odpowiednie dla każdej doszy.
Doskonale smaku  z czarną, ugotowaną soczewicą.

2.Bulion warzywny
produkty:
2 pory
2 marchwie
1 łodyga selera naciowego
1rzepa
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
1mała cukinia
2 łyżki  oliwy
1 l wody
sól
łyżeczka pociętej mięty
łyżka kolendry
Pęczek szczypioru





Wszystkie warzywa obieramy i kroimy.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy  warzywa ciągle mieszając.

Dodajemy wodę, lekko solimy, zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy na małym ogniu około godziny. Przelewamy przez sitko do wazy, dodajemy liście mięty , kolendry i szczypiorku.


cdn
 
z pozdrowieniami
Ewa Ajurweda
www.ewa-ajurweda.pl







Brak komentarzy:

Archiwum bloga