Zbliżają się święta, a u mnie duża grupa zdrowiejących. Żeby ułatwić Wam życie i urozmaicić świąteczne menu , przygotuję Wam kilka smakowitych, zdrowych potraw.
1. Bakłażan po włosku
produkty:
1 duży bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
3 małe pomidorki
6 filetów anchois
3 łyżki kaparów
Mielony imbir
Bakłażan kroimy w grube plastry . Pędzelkiem smarujemy z obu stron oliwą i delikatnie podsmażamy z obu stron 4-6 min.
Pomidorki kroimy w małe kostki , podobnie filety anchois. Delikatnie mieszamy dodając kapary.
Na dużym talerzu rozkładamy gotowe plastry bakłażana nakładając na nie przygotowaną mieszankę warzywno-rybną . Jeśli jest taka potrzeba delikatnie doprawiamy zmielonym imbirem.
Danie jest odpowiednie dla każdej doszy.
Doskonale smaku z czarną, ugotowaną soczewicą.
2.Bulion warzywny
produkty:
2 pory
2 marchwie
1 łodyga selera naciowego
1rzepa
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
1mała cukinia
2 łyżki oliwy
1 l wody
sól
łyżeczka pociętej mięty
łyżka kolendry
Pęczek szczypioru
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy warzywa ciągle mieszając.
Dodajemy wodę, lekko solimy, zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy na małym ogniu około godziny. Przelewamy przez sitko do wazy, dodajemy liście mięty , kolendry i szczypiorku.
cdn
z pozdrowieniami
Ewa Ajurweda
www.ewa-ajurweda.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz