Kontakt

Kontakt

poniedziałek, 5 maja 2025

Imbir . Sanskryt : sunthi.

Test konstrukcji urodzeniowej, diagnoza, terapia: ewazet4@gmail.com


Korzeń imbiru  jest typową ajurwedyczną przyprawą i środkiem leczniczym. 
Popularny w całej Azji, a wspominają o nim także  chińskie sprzed dwóch tysięcy  lat. JAKO przyprawę i środek poprawiający  trawienie imbir znali starożytni  Rzymianie , ale ale dopiero z Arabami w XIII w. dotarł do Europy.


Obecnie uprawiany w ciepłych i wilgotnych krajach(Indie, Meksyk).Do znanych u nas roślin imbitowatych zalicza się korzenny kardamon i żółtą kurkumę.
W kuchni i lecznictwie stosuje się  świeże korzenie, sok i sproszkowany susz. 
Sok z imbiru jest doskonałym tonikiem wzmagającym trawienie i apetyt. Ponadto pomaga przy wzdęciach i kolkach jelitowych, przyspiesza spalanie oraz wydalanie toksyn z jelita grubego.

W Indiach stosuje się świeży imbir (herbatka) jako domowy sposób na koklusz u dzieci.


Współczesne badania  potwierdzają i uzupełniają  wiedzę o spektrum działania tej rośliny. 
W naturalny sposób rozrzedza krew, w ten sposób skutecznie  zapobiegając zakrzepicy.
Obniża podwyższony  w wyniku niewłaściwej diety poziom cholesterolu.
Przeciwdziała  chorobie  lokomocyjnej.
Obniża podwyższone ciśnienie krwi.
Łagodzi bóle różnego pochodzenia.
Redukuje nadmiar  wydzielania soku żołądkowego.
Wzmacnia system odpornościowy.
Poprawia funkcjonowanie jelit zabijając niekorzystne bakterie .
Jeden z najlepszych środków na ostrą biegunkę.






Brak komentarzy:

Archiwum bloga