Kontakt

Kontakt

niedziela, 17 marca 2019

Konopie i jego pochodne.

# Terapia na podstawie testu (dla pacjenta) : ewazet4@gmail.com




Dzisiaj kilka słów o budzących wielkie nadzieje  i dyskusje krzewach konopi.
1. Traktujemy tutaj konopie jak pewnego rodzaju panaceum zdrowotne.
2. Absolutnie nie interesują mnie osoby, które "podkręcają się" nadużywaniem substancji.
Przed przedstawieniem zalet oleju konopnego,  podkreślam  raz jeszcze: konopie siewne, w ostatnich latach stosowane głownie w przemyśle chemicznym, nie są narkotykiem. Stężenie THC w roślinach jest śladowe, więc nie nadają się do wytwarzania nielegalnych używek.






Dzisiaj artykuł o właściwościach spożywczych i kosmetycznych konopi.
W gronie olejów roślinnych konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań. Jego największą zaletą jest wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli omega-3 i omega-6, stanowiących aż 80 proc. składu oleju konopnego. Ten ostatni , nadużywany , może prowadzić do zmian nowotworowych.

W naszej diecie wspomniany stosunek kwasów omega3 i omega 6 zazwyczaj jest zaburzony na korzyść mniej cennych kwasów omega-6, które niwelują działanie omega-3. Złe proporcje kwasów mogą sprzyjać cukrzycy, nadciśnieniu, chorobom serca i rozwojowi nowotworów ( # terapia na podstawie testu ( dla pacjenta).







  • Kwasy omega-3: hamują namnażanie się tkanki nowotworowej ( po prawidłowym oczyszczeniu organizmu), łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
  • Kwasy omega-6: wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale w zbyt dużych ilościach sprzyjają miażdżycy i rozwojowi nowotworów!
  • Kwasy tłuszczowe konopi posiadają  również inne cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, takie jak:
  • Witamina E - wspiera aktywność kwasów omega-3, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i krążenie krwi.
  • Witamina A - poprawia wzrok, stan skóry i odporność.
  • Witaminy z grupy B - są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.
  • Witamina K - umożliwia krzepnięcie krwi, chroni organizm przed grzybami, bakteriami oraz zapaleniami i łagodzi ból.
  • Wapń: wzmacnia kości i zęby.
  • Cynk: wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
  • Fosfor: odpowiada za mineralizację zębów i kości oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Magnez: zapobiega bolesnym skurczom, czuwa nad dostarczaniem energii do tkanek, działa uspokajająco i usprawnia pamięć i koncentrację.

  • Dla cery:-)

    Wśród wielu pozytywnych działań oleju konopnego na nasz organizm,  na szczególną uwagę zasługują jego właściwości upiększające. To zasługa wspomnianych już kwasów, niezbędnych dla zachowania pięknej, młodej i zdrowej cery.
    Dodatkowo, olej konopny w znacznym stopniu przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami, co ma szczególne znaczenie dla skóry mieszanej, tłustej oraz łojotokowej.
    Olej konopny jest umiarkowanie tłusty, dzięki czemu łatwo się rozprowadza, a skóra szybko go wchłania, nie pozostawiając tłustego widoku.

    Po oczyszczeniu organizmu:

    • Wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, takich jak otarcia mechaniczne, ekstremalne temperatury lub silny wiatr.
    • Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień i przebarwień i stanów zapalnych.
    • Dba o właściwy poziom nawilżenia skóry.
    • Pomaga przywrócić elastyczność cery, co jest jednoznaczne z  zapobieganiem  powstawania zmarszczek.
    • Poprawia koloryt i rozświetla skórę szara i pozbawioną blasku.
    • Przenikając do głębokich warstw skóry intensywnie ją odżywia.
    • Leczy poważne stany chorobowe skóry, takie jak łuszczyca, egzema i łojotok( bezwarunkowo  z odpowiednią dietą i oczyszczonym organizmie)
    • Dzięki zdolności do regulacji wydzielania sebum wspomaga leczenie trądziku i matowi cerę tłustą i mieszaną.
    • Stosowany na włosy, olej konopny dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.



    W kuchni

    • pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z przyprawami i sokiem z cytryny.
    • Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe masła. W krajach arabskich masło nie istnieje! W maleńkich miseczkach podawane są różne oleje i w nich moczy się pieczywo.
    • Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
    • Wyciąg z konopi może pojawić się w daniach gorących, takich jak zupy czy makarony, jednak dodany dopiero pod koniec gotowanie, dla podkręcenia smaku. Oleju konopnego NIE GOTUJEMY!



    W obliczu tak wielu pozytywnych właściwości oleju konopnego, jego miejsce w naszych apteczkach, kosmetyczkach i kuchniach powinno zostać przywrócone. Konopie siewne z indyjskimi łączy przede wszystkim nazwa, ponieważ ich wpływ i zastosowanie są znacznie szersze i bezsprzecznie pozytywne.

    terapia, na podstawie testu - ewazet4@gmail.com

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pani Ewo, ja chce do pani! Sam nie dam rady. Chcę do ośrodka! Tam jest tak pieknie:-)
Paweł

Ajurweda w życiu i biznesie pisze...

No to w czym problem:-)

Archiwum bloga