Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com
Nic samo się nie zmieni. Nie wystarczy pomyśleć , że „chcę”. Nie wystarczy zrozumieć jak powinno być. Trzeba własnoręcznie, uparcie, codziennie, wytrwale namawiać swoją podświadomość do takiej zmiany jaką chciałabyś/chciałbyś osiągnąć. Tylko wtedy zmieni się twój sposób myślenia, a razem z nim zmieni się całe twoje życie.
Stosować pełnowartościową dietę bogatą we wszystkie środki odżywcze (po zakończonym oczyszczaniu czyli leczenia izopatykami i dietą p.grzybiczną i p. alergiczną); białka,węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy.
W miarę możności jeść potrawy świeżo przygotowane. Po prawidłowo przeprowadzonym detoksie ( oczyszczaniu) bardzo powoli, pojedynczymi produktami wchodzimy w swoją właściwą dietę zgodną z konstrukcją urodzeniową
Nie jeść przez dłuższy czas wciąż tych samych produktów lub dań- unikać monotonii.
Nie robić zbyt długich przerw między posiłkami. Jeść 4-5x dziennie w małych porcjach.
Nie jeść w jednym posiłku wielu różnych dań, natomiast urozmaicać kolejne.
Starać się nie łączyć w jednym posiłku białek z węglowodanami. Spożywać białka z warzywami oraz węglowodany (kasze, pieczywo z pełnego przemiału na naturalnym zakwasie, z jarzynkami, sosami warzywnymi, surówkami lub krótko ugotowanymi warzywami).
Posiłki węglowodanowo-warzywno-jarzynowe spożywać do ok. drugiej po południu, później posiłki białkowo-warzywno-jarzynowe, ostatni, wieczorny posiłek najpóźniej o siódmej-ósmej. Ogólna zasada naszego organizmu - 2 godziny przed spaniem, a zdrowi ludzie chodzą spać o 22.00.
Kolacja powinna być lekkostrawna. Nie kłaść się spać z pełnym żołądkiem ( powoduje problemy z zaśnięciem, sny koszmarki).
Nie łączyć w jednym posiłku kilku rodzajów białek, zwłaszcza roślinnych ze zwierzęcymi. Bardzo złym połączenia jest np. kasza z mlekiem czy kefir z chlebem.
Owoce jeść zawsze osobno. Korzystne jest zjedzenie przed śniadaniem surowego sezonowego owocu, np. jabłka, brzoskwini czy kilku szt. winogron względnie wypicie świeżo wyciśniętego soku z owoców lub warzyw.
Pić płyny 15-30 minut przed posiłkiem lub 2-4 godziny po posiłkach.
Nie spożywać potraw ani nie pić płynów o skrajnych temperaturach.
Nie najadać się do przesytu! Głód zaspakajamy ( wyłącznie)
Jeść tylko wtedy, kiedy jest apetyt. Nie zmuszać się do jedzenia ( szczególnie dzieci, osoby starsze). Jeśli brak apetytu należy zainteresować się powodem takiej sytuacji.
W trakcie jedzenia nie oglądać telewizji, nie dyskutować zażarcie, nie kłócić się😡. Przy stole ma być pięknie. Zawsze.
Nie siadać do stołu w stanie fizycznego zmęczenia lub rozdrażnienia.
Unikać pośpiechu w trakcie posiłku, dokładnie żuć małe kęsy jedzenia.
Ograniczyć ilość spożywanego mleka, białej mąki pszennej, cukru, w tym słodkiego, drożdżowego pieczywa, kawy naturalnej i czarnej herbaty.
Zachowywać równowagę kwasowo-zasadową zjadanego pożywienia. Codzienna dieta powinna składać się w ok. 80%. z żywności zasadotwórczej i w 20%.– z produktów kwasotwórczych. Praktycznie z jednym produktem kwasotwórczym należy spożyć trzy-cztery zasadotwórcze.
Traktuj posiłek jak rytuał bez względu na bogactwo stołu.
Smacznego, zdrowegoEwa
Ajurweda
Testy, diagnoza, oczyszczanie: ewazet4@gmail.com
skype: Ewa Ajurweda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz