Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com
Przedstawiciele grupy krwi O pozyskują energię głównie z glikogenu rozpadającego się ostatecznie do glukozy, która zostaje szybko spalona dając im energię. Glikogen pozyskiwany jest głównie z rozkładu białka zwierzęcego i tłuszczu. [Uwaga: jeśli występują jakieś problemy zdrowotne z trzustką czy pęcherzykiem żółciowym ,np. bóle od stanu zapalnego, niedobór enzymów trzustkowych czy kamica żółciowa, to spożycie tłuszczów należy znacznie ograniczyć. Trzeba też ustalić precyzyjnie źródło zakłócenia i podjąć stosowne leczenie].
Osoby o tym typie przemiany materii po zjedzeniu mięsa są pełni życia energii (prawidłowy metabolizm), natomiast po spożyciu cukru oraz posiłków węglowodanowych są nerwowi i podnieceni (od nadmiaru nierozładowanej energii). Ze swojego jadłospisu powinni skreślić produkty pszenne i mleczne.
Aby
zachować zdrowie, powinni przejawiać dużą aktywność życiową,
być w ruchu.
Cechy ludzi grupy „O”
Lubią mięso i dobrze trawią białka oraz tłuszcze (większe wydzielanie kwasu solnego w żołądku, więcej enzymów trawiących białka); funkcjonują najlepiej przy lekkim zakwaszeniu tkanek. Czerwone mięso powinno stanowić w diecie tej grupy 4-6%, a drób tylko 2% (indyk).
Mają odporny układ pokarmowy, jednak mogą cierpieć na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (choroba Crohna) oraz na zaflegmienie i zatykanie się zatok pod wpływem spożywania niewłaściwych produktów, np. pszenicy ( zawiera ona lektyny aglutynujące powodujące stany zapalne).
Źle tolerują zmianę diety, źle trawią węglowodany (skrobię), zwłaszcza zboża, w tym i glutenowy owies oraz produkty mleczne. Soczewica też im nie służy. Jeśli zboża, to tylko skiełkowane, w których brak jest lektyn glutenowych, w tym chleb ze skiełkowanych nasion (esseński - przepis dostaną pacjenci), chleb orkiszowy, niskoglutenowy lub z ryżu brązowego, mąki sojowej, w ostateczności żytni.
Lepiej trawią mięsa czerwone (wołowina, baranina, jagnięcina, dziczyzna, wątroba tych zwierząt) oraz ryby (sola, dorsz, makrela, łosoś morski, szczupak, śledź), niż drób, źle tolerują mięso wieprzowe (wzrasta poziom cholesterolu i kwasu moczowego).
Powinni unikać produktów zakwaszających np mandarynek, pomarańczy, rabarbaru, truskawek, soku z jabłek, octu balsamico , octu jabłkowego, marynat, kaparów, rolmopsów, ketchupu. Natomiast kwasotwórcze mięsa muszą równoważyć produktami o odczynie zasadowym.
Z powodu zawartości lektyn nie powinni spożywać jeżyn pogarszających trawienie.
Powinni unikać: orzeszków ziemnych, pistacji, awokado, orzechów kokosowych, /bakłażanów, ziemniaków- sprzyjają chorobom artretycznym/, białej i czerwonej kapusty, brukselki, kalafiorów, oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, pieczarek, kukurydzy, serów żółtych, topionych, twarogów, mleka, serwatki, lodów, słoniny, wieprzowiny i gęsiny, a z przetworów mącznych: makaronów, pieczywa kukurydzianego, pszennego, wielozbożowego i pumpernikla, poza tym cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, aloesu, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, podbiału, senesu, tasznika, znamion kukurydzy.
Służą im natomiast brokuły, jarmuż, kalarepa, endywia, szpinak, pory, pietruszka, cykoria, dynia i pestki dyni, orzechy włoskie, czerwona papryka, czosnek, cebula, chrzan, /czosnek i kurkuma zapobiegające wystąpieniu miażdżycy/.
Korzystny jest ryż basmati, ser kozi i owczy, ser mozarella, masło, oliwa z oliwek, dobrze tolerują przyprawy: majeranek, kurkumę, pieprz cayenne, curry, sól jodowaną i szałwię.
Mogą mieć niedostatek hormonu tarczycy (niedoczynność-zwolniona przemiana materii)- wtedy będą łatwiej tyć.
U osób z grupą „O” kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca może hamować działanie hormonu tarczycy i ułatwiać tycie, natomiast wodorosty (kelp), owoce morza, sól jodowana pobudzają tarczycę i w związku z tym będą przyspieszać spalanie tłuszczów. Metabolizm u tego typu pobudzają też: brokuły, kapusta włoska, szpinak, wątróbka (źródło wit. B) oraz czerwone mięso.
Nadmierna konsumpcja mięsa i stres powinny być rozładowywane poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, inaczej dochodzi do tycia, wyczerpania, zmęczenia, bezsenności, stanów depresyjnych.
Ta grupa chudnie jedząc: ryby morskie z dużą zawartością jodu organicznego (min. 2 dania rybne tygodniowo), chleb esseński ze skiełkowanych nasion, które nie szkodzą, pijąc herbatę Pu-Erh do posiłków (pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, obniża poziom kwasów tłuszczowych we krwi, poprawia perystaltykę jelit - jedyny napój dozwolony podczas jedzenia), herbatę mate, z ostrokrzewu peruwiańskiego (przyspiesza trawienie mięsa i przemianę tłuszczową).
Grupa 'O" ma dobrą odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybowe i na ich toksyny, natomiast osłabioną na choroby alergiczne ( nadreaktywność układu immunologicznego). Dlatego powinna spożywać w dużych ilościach pokarmy takie, jak: herbata jaśminowa i /Rooibos**-lek antyalergiczny/, brokuły, jarmuż, żółtą cebulę.
Uwaga: pozostałe niewymienione produkty żywnościowe można również spożywać z tym, że będą dla organizmu obojętne: ani korzystne, ani szkodliwe.
Osoby z grupą krwi O powinny unikać:
suplementów z: Vit A i E (obie witaminy mogą spowalniać krzepliwość krwi) a przyjmować te witaminy tylko z żywności jak oleje roślinne, wątroba, orzechy, zielone liściaste warzywa,
aspiryny z racji rozrzedzania i tak już rzadkiej krwi oraz maskowania objawów poważniejszych chorób,
środków przeczyszczających, które stosowane długotrwale zaburzają prawidłowe wydalanie,
Zalecane ćwiczenia (intensywne) dla osób z grupą krwi „O”
pływanie,
jogging,
jazda na rowerze,
szybki marsz, szybkie wchodzenie po schodach, biegi,
trening siłowy,
aerobik,
taniec,
jazda na łyżwo-rolkach itp.
Antidotum na stany depresyjne jest dla nich praca fizyczna
Zdrówka życzę jak zawsze
Ewa Ajurweda
Testy, diagnoza, oczyszczanie: ewazet4@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz