Kontakt

Kontakt

wtorek, 10 kwietnia 2018

Ziołowe specjały

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com



Dwie prawdy:
1. Wcale nie jest tak, że zioła są obojętne dla zdrowia. Nie można stosować je bez umiaru tylko dlatego , że są ziołami . Co jednemu pomaga, wcale nie musi być zdrowe dla innego.
2. Od najdawniejszych czasów dodawane ( odpowiednio) do przeróżnych potraw pełniły rolę neutralizatora ( tłuszczów, cukrów). Sęk w tym, że nasze prababcie dokładnie wiedziały co do czego pasuje. Dzisiaj kierujemy się najczęściej kolorowymi widokami na talerzu a to wcale nie musi być zdrowe i wskazane.


Bazylia 
Co zawiera? Olejki eteryczne, garbniki, enzymy,witaminy A i C, magnez, żelazo.
Jak działa?  Pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, reguluje przemianę materii,działa wiatropędnie, antyseptycznie.
Potrawy do których pasuje: świeże pomidory i sosy na ich bazie, dania rybne, sery, pizza.
Rada: delikatnej bazylii nie należy gotować. Można ją zasmażać i mrozić.


Bazylia, to najpopularniejszy wśród ziół afrodyzjak dla kobiet :-)

Tymianek
Co zawiera? Olejki eteryczne, garbniki , gorycze.
Jak działa? Ułatwia przyswajanie tłustych potraw, przyspiesza trawienie, leczy biegunkę , uspokaja, obniża gorączkę.
Potrawy do których pasuje: gęsina, bakłażanów, cukinii, cebuli i papryki, baraniny, wątróbki, pieczonego drobiu, ryb, sosów pomidorowych.
Rada: suszony tymianek ma aromat trzykrotnie silniejszy od świeżego, dlatego należy go ostrożnie dozować.Gałązka tymianku wsunięta do pieczonej ryby usuwa charakterystyczny "wodny" zapach.


Średniowieczne damy raczyły się często tymiankiem wiedząc, że powiększa biust:-)

Mięta
Co zawiera? Olejki eteryczne, garbniki, gorycze, potas.
Jak działa? uśmierza bóle i dolegliwości żołądkowe ( przedawkowana, często pita bez umiaru nasila bóle), skuteczna doraźnie w przypadku chorób o podłożu nerwicowym, działa żółcio - i wiatropędnie.
Potrawy do których pasuje: baranina, kurczak, duszone warzywa, twaróg.
Rada: można ją gotować i suszyć. Dobrze komponuje się z sokami warzywnymi i owocowymi.

Miętę najchętniej jadają Anglicy. Jest składnikiem ich ulubionego ( dla nas dziwnego) sosu miętowego do mięs.

Rozmaryn
Co zawiera? Olejki eteryczne, garbniki, gorycze, żywice
Jak działa? Pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, hamuje rozwój bakterii, wzmacnia serce.
Potrawy do których pasuje: pieczony i grillowany drób, dziczyzna, pieczone ryby, baranina, ziemniaki, sosy pomidorowe.
Rada : można go gotować, piec, grillować. Z powodu bardzo silnego aromatu dozować ostroznie. Niewskazany dla kobiet w ciąży.


Jeśli gałązka ze ślubnego welonu przyjmie się w donicy, małżeństwo będzie szczęśliwe.

Natka pietruszki
Co zawiera? Dużo witaminy C, beta-karoten, witaminy: B1,B2,PP,magnez. żelazo.
Jak działa? Pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, wzmacnia żołądek przy wzdęciach, działa moczopędnie. Niewskazana w dużych ilościach dla kobiet w ciąży.
Potrawy do których pasuje: sosy, zupy, dania mięsne, rybne, warzywne,sałatki, farsze, dania z jaj.
Rada: natka nie nadaje się do suszenia ( uwaga co kupujemy!), najlepiej mrozić. Do potraw dodawać po ugotowaniu.

Osoby chore na nerki nie powinny jadać dużych ilości natki.

Testy  dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

Brak komentarzy:

Archiwum bloga