Kontakt

Kontakt

sobota, 11 listopada 2017

Kuchnia - ziemniaki

 Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


Kochamy ziemnaki:-) i dobrze!
Dzisiejsza rozmowa dedykowana jest wszystkim moim pacjentom.
Kochacie ziemniaki , a podczas oczyszczania nie pozwalam podjadać:-)
Czy nalezy ich całkowicie unikać?W pierwszej fazie oczyszczania jelit  z candida - tak.
Później, kiedy "wchodzimy na prostą" można , ale to sprawa bardzo indywidualna, zawsze konsultowana ze mną.


Bardzo ważne!
Traktujmy ziemniaka jak każde inne warzywo, nie jak "dopychacza"!
Wyizolowany, samodzielny, pyszny, bez mięsa, które zabija jego smak. Ręczę , że może stać się samodzielną, pyszną  portawą czy nawet przysmakiem.


Jego atrakcyjność zależy od tego jak zostanie podany, czym przyprawiony.
Na obrazku powyżej:
obrane
odpowiednio pocięte ( to nie tylko ozdoba)
doprawione solą, imbirem, olejem, innymi dodatkami zgodnie z konstrukcją
wstawiamy surowe do piekarnika
po 20 minutach gotowe do zjedzenia.
Podajemy z jogurtem, szczypiorkiem, piertuszka, koperkiem ( do wyboru)
Może stanowić obiad lub ciepły podwieczorek.


Kolejny przykład:
ziemniaki gotujemy
kwaszona kapuste gotujemy
łączymy składniki
dodajemy dużo koperku ( kapusta może u niektórych powodować rewolucje jelitową), majeranku.
Tych dwóch ziół nie załujmy sobie!
Posypujemy dużą ilością posiekanej pietruki.
Podajemy na gorąco.


Wszystko widać na obrazku:-)
Cały kunszt polega na tym, żeby go ( ziemniaka)  ponacinanego nie rozgotować.
W nacięte miejsca można dodać przecier pomidorowy, inne warzywka ( burak, plaster cebuli).
Solimy delikatnie z wierzchu pamiętając, że przecier pomidorowy ma swój smak którym porzejdzie ziemniak.
Na chwilkę wstawiamy do piekarnika.
Zdobimy zielenią i jemy!


Kolejna wersja, to pokrojone w plastry ziemniaki z ziołami ( każdy dodaje zioła ze swojej konstrukcji - PAMIĘTAJMY).
Polewamy delikatnie tłuszczem ( też ze swojej konstrukcji)
Wstawiamy do piekrnika na około 20 min.
Wyjete zdobimy zielenią, można dodać roszponkę i cytronetką.
Jemy ciepłe.


Ta wersja wymaga trochę więcej czasu.
Ugotowane ziemniaki w mundurkach nadziewamy warzywami.
Nadzienie mozna rozprowadzić jogurtem lub tłuszczem.
Nadzienie , to nic innego jak sałatka warzywna, czyli: marchewka, pietruszka, seler, jajko przepiórcze, szczypiorek, kiszony ogórek.
Pychota!



I na koniec moje ulubione.
Ziemniak z folii.
Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku, można na grillu
W upieczony i naciety dodajemy twarożek z rozgniecionym ząbkiem czosnku, zieleninę, szczptę soli, papryczki i....gotowe.



Kochani...mam nadzieję, że w temacie ZIEMNIAK zostaliście nasyceni 
Smacznego życze i do kolejnego spotkania.

testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Przefajne!!!!!!!!!!!!!!! Jeszcze, jeszcze, jeszcze:-)))

Anonimowy pisze...

Dziękuję Pani Ewo oby takich pomysłów więcej na blogu :)

Anonimowy pisze...

Przecież my kochamy pyry! Z nieba spadły te przepisy:-).

Ajurweda w życiu i biznesie pisze...

Cieszę się i wiem , że lubicie. Dlatego uwzględniłam je specjalnie. Smacznego ( ale bez przesady!).

Archiwum bloga