Kontakt

Kontakt

wtorek, 15 września 2015

Kuchnia ajurwedyjska

Nowa strona , która pożądana jest bardzo przez osoby oczyszczane. Obiecałam i realizuję obietnicę.
Dla jasności...kuchnia ajurwedyjska nie przewiduje dań mięsnych. Zrobię mały wyjątek dla tych, którzy bez mięsa żyć nie mogą. WIEPRZOWINA nie istnieje! Zapominamy wszyscy o takim mięsie.


Jagnięcina na ostro w sosie.

Składniki:
Mięso z udźca jagnięcego pokrojone w kostkę
Cebule (2,3) posiekane
Jogurt ( najlepiej kozi - nie uczula)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka świeżego imbiru ( posiekany)
1 łyżeczka świeżego czosnku ( posiekany)
1/3 łyżeczki soli
chili, kolendra,gałka muszkatałowa ( zmielona), koper włoski, słodka papryka
1/2 l wody
1/2 łyżki mąki z ciecierzycy
2 liśie laurowe
Świeże listki kolendry, bazylii do ozdoby

1. Na rozgrzaną patelnie z olejem ( zgodnie z konstrukcją) - dodać mięso + cebula ( mieszmy żeby nie przypalić) .
2. W miseczce wymieszać jogurt, przecier pomidorowy, imbir, czosnek i wszystkie przyprawy - dodać do patelni i smażyć do 7 min . ( wszystkie składniki muszą sie połączyć.
3. Wlać na patelnie połowę wody + koper +papryka+ mąka + reszta wody + liść laurowy.
4. Połączyć na patelni wszystkie składniki i jeszcze trochę poddusić.
Smacznego:-)


Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


Zupa jarzynowa z grzankami

15 minut:-)



Mieszankę warzywną do zupy d'aucy wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut ( dodaj przyprawy: sól, imbir, kurkumę, pietruszkę, bazylię, majeranek)
W tym czasie przyrządzisz grzanki: na rozgrzaną patelnię wlej olej ( zgodnie z Twoją konstrukcją ), połóż kromki bagietki, polej oliwą lub wetrzyj masło ghee, można dodać plasterek koziego sera,  posyp ziołami i obsmaż lekko z dwóch stron. Następnie dodaj  jeszcze odrobinę ziół ( również zgodnie z Twoją konstrukcją). Poczekaj aż masło i zioła lekko wchłoną się w pieczywo a ser rozpuści.
Gotową zupę nałóż na talerze i podawaj z gorącymi, chrupiącymi grzankami.

Smacznego:-)




Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ewazet4@gmail.com