Kontakt

Kontakt

środa, 16 grudnia 2020

K2 MK7 czy musimy suplementować?

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

 


 Czy musimy suplementować ??? 

Akurat tę witaminę nie. Jeśli jemy zgodnie z konstrukcją urodzeniową, mądrze i zdrowo, to absolutnie nie. Żyjemy na takiej szerokości geograficznej, że każdego dnia możemy dostarczyć jej tyle ile potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Witamina K to jedna z witamin wypromowanych przez reklamy. Gdyby nie intensywny marketing firm farmaceutycznych, to nigdy w życiu nie zdarzyłoby Ci się pomyśleć, że możesz mieć jej niedobór. Ale, stało się. Witamina K, witamina D i wapń to trójkąt dla zdrowych kości. Koniecznie K2 MK7. Jak witamina D to tylko z K2MK7.

Ile osób zanim kupi to cudo sprawdza, co te szyfry znaczą? 


Co teraz?!

Hm, jeśli nie chce się Wam czytać dalej – i chcecie mi zaufać – to mam dla Was dobrą wiadomość.

Jeśli masz przyzwoicie zbilansowaną dietę i dbasz o swoją florę bakteryjną ( skutecznie oczyściłeś organizm)  – to z wysokim prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że nie musisz suplementować witaminy K. Magazyn witaminy K na obrazkach tego artykułu.

Amen. Nie ma za co 😄




Jeśli chcesz czytać dalej – to zapraszam
 
 

Pod nazwą witamina K kryje się grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach:

  • K1 – filochinon (występuje w produktach roślinnych, wytwarzana w procesie fotosyntezy).
  • K2 – menachinon (produkowany przez florę jelitową (!), występuje również w nabiale i produktach fermentowanych). Menachinony różnią się długością podstawnika izoprenoidowego. Główne postacie menachinonów posiadają podstawnik izoprenoidowy założony z czterech segmentów izoprenowych lub inaczej o czterech wiązaniach nienasyconych (MK-4) lub z siedmiu segmentów izoprenowych (MK-7). Witamina K1 to natomiast MK-4 ale z selektywnie uwodornionymi (trzema z czterech) wiązaniami podwójnymi. MK-4 jest najczęstszą formą witaminy K2 w produktach zwierzęcych.
  • K3 – menadion (pochodna syntetyczna).
  •  
    Witamina K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi – katalizuje syntezę białka protrombiny oraz innych czynników krzepnięcia krwi, które w ostateczności prowadzą do wytworzenia skrzepu i zahamowania krwawienia. 
  • Bierze  udział w procesach formujących tkankę kostną.

    Źródła witaminy K w mcg/100 g w produktach spożywczych


    szpinak, brukselka, zielona sałata, zielona herbata ( ograniczyć do minimum jesienią i zimą) , kalafior

    K 50-90 mcg/ 100g

    fasola, groszek zielony

    dalej w mniejszych ilościach:

    jaja, masło, mleko,mięso, chleb, ziemniaki, marchew, pomidory, brzoskwinie,  ananasy 


     


    Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K jest pokrywane poprzez dietę oraz jej produkcję przez florę bakteryjną (!) zdrowego układu pokarmowego. Dlatego nie jest wymagana dodatkowa suplementacja.

    Jeżeli układ pokarmowy nie pracuje prawidłowo, suplementacja jeszcze bardziej upośledza go.

     

    Najczęściej popełniany, niewybaczalny błąd, to życie w/g grafiku reklam telewizyjnych. Zdrowie, to nie moda, to mądrość , która zapewnia nam w każdej sytuacji pewność, że nasz układ odpornościowy zadziała kiedy tego potrzebujemy ( szczególnie w sytuacji w której ostatnio przyszło nam żyć).


     

     Dużo mądrości:-)

    Ewa

    Ajurweda

     Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

     


























































































                       





     

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ewuniu kochana Ty wszystkich wymiatasz:-))) . Krotko, jasno i na temat. Ryś.

Anonimowy pisze...

Jestem wdzięczna ze spotkałam panią na mojej drodze .

Archiwum bloga