Kontakt

Kontakt

niedziela, 20 grudnia 2020

Jeszcze raz o grupie krwi "O" - mięsożercy!

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


Przedstawiciele grupy krwi O pozyskują energię głównie z glikogenu rozpadającego się ostatecznie do glukozy, która zostaje szybko spalona dając im energię. Glikogen pozyskiwany jest głównie z rozkładu białka zwierzęcego i tłuszczu. [Uwaga: jeśli występują  jakieś problemy zdrowotne z trzustką czy pęcherzykiem żółciowym ,np. bóle od stanu zapalnego, niedobór enzymów trzustkowych czy kamica żółciowa, to spożycie tłuszczów należy znacznie ograniczyć. Trzeba też ustalić precyzyjnie źródło zakłócenia i podjąć stosowne leczenie].

Osoby o tym typie przemiany materii po zjedzeniu mięsa są  pełni życia energii (prawidłowy metabolizm), natomiast po spożyciu cukru oraz posiłków węglowodanowych są nerwowi i podnieceni (od nadmiaru nierozładowanej energii). Ze swojego jadłospisu powinni skreślić produkty pszenne i mleczne.

Aby zachować zdrowie, powinni przejawiać dużą aktywność życiową, być w ruchu.

 

Cechy ludzi grupy „O”

  • Lubią mięso i dobrze trawią białka oraz tłuszcze (większe wydzielanie kwasu solnego w żołądku, więcej enzymów trawiących białka); funkcjonują najlepiej przy lekkim zakwaszeniu tkanek. Czerwone mięso powinno stanowić w diecie tej grupy 4-6%, a drób tylko 2% (indyk).

  • Mają odporny układ pokarmowy, jednak mogą cierpieć na wrzodziejące zapalenie jelita grubego (choroba Crohna) oraz na zaflegmienie i zatykanie się zatok pod wpływem spożywania niewłaściwych produktów, np. pszenicy ( zawiera ona lektyny aglutynujące powodujące stany zapalne).

  • Źle tolerują zmianę diety, źle trawią węglowodany (skrobię), zwłaszcza zboża, w tym i glutenowy owies oraz produkty mleczne. Soczewica też im nie służy. Jeśli zboża, to tylko skiełkowane, w których brak jest lektyn glutenowych, w tym chleb ze skiełkowanych nasion (esseński - przepis dostaną pacjenci), chleb orkiszowy, niskoglutenowy lub z ryżu brązowego, mąki sojowej, w ostateczności żytni.

  • Lepiej trawią mięsa czerwone (wołowina, baranina, jagnięcina, dziczyzna, wątroba tych zwierząt) oraz ryby (sola, dorsz, makrela, łosoś morski, szczupak, śledź), niż drób, źle tolerują mięso wieprzowe (wzrasta poziom cholesterolu i kwasu moczowego).

  • Powinni unikać produktów zakwaszających np mandarynek, pomarańczy, rabarbaru, truskawek, soku z jabłek, octu balsamico , octu  jabłkowego, marynat, kaparów, rolmopsów, ketchupu. Natomiast kwasotwórcze mięsa muszą równoważyć produktami o odczynie zasadowym.

  • Z powodu zawartości lektyn nie powinni spożywać jeżyn pogarszających trawienie.

  • Powinni unikać: orzeszków ziemnych, pistacji, awokado, orzechów kokosowych, /bakłażanów, ziemniaków- sprzyjają chorobom artretycznym/, białej i czerwonej kapusty, brukselki, kalafiorów, oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, pieczarek, kukurydzy, serów żółtych, topionych, twarogów, mleka, serwatki, lodów, słoniny, wieprzowiny i gęsiny, a z przetworów mącznych: makaronów, pieczywa kukurydzianego, pszennego, wielozbożowego i pumpernikla, poza tym cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, aloesu, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, podbiału, senesu, tasznika, znamion kukurydzy.

  • Służą im natomiast brokuły, jarmuż, kalarepa, endywia, szpinak, pory, pietruszka, cykoria, dynia i pestki dyni, orzechy włoskie, czerwona papryka, czosnek, cebula, chrzan, /czosnek i kurkuma zapobiegające wystąpieniu miażdżycy/. 

     

     



    • Korzystny jest ryż basmati, ser kozi i owczy, ser mozarella, masło, oliwa z oliwek, dobrze tolerują przyprawy: majeranek, kurkumę, pieprz cayenne, curry, sól jodowaną i szałwię.

    • Mogą mieć niedostatek hormonu tarczycy (niedoczynność-zwolniona przemiana materii)- wtedy będą łatwiej tyć.

    • U osób z grupą „O” kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca może hamować działanie hormonu tarczycy i ułatwiać tycie, natomiast wodorosty (kelp), owoce morza, sól jodowana pobudzają tarczycę i w związku z tym będą przyspieszać spalanie tłuszczów. Metabolizm u tego typu pobudzają też: brokuły, kapusta włoska, szpinak, wątróbka (źródło wit. B) oraz czerwone mięso.

    • Nadmierna konsumpcja mięsa i stres powinny być rozładowywane poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, inaczej dochodzi do tycia, wyczerpania, zmęczenia, bezsenności, stanów depresyjnych.

    • Ta grupa chudnie jedząc: ryby morskie z dużą zawartością jodu organicznego (min. 2 dania rybne tygodniowo), chleb esseński ze skiełkowanych nasion, które nie szkodzą, pijąc herbatę Pu-Erh do posiłków (pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, obniża poziom kwasów tłuszczowych we krwi, poprawia perystaltykę jelit - jedyny napój dozwolony podczas jedzenia), herbatę mate, z ostrokrzewu peruwiańskiego (przyspiesza trawienie mięsa i przemianę tłuszczową).

    • Grupa 'O" ma dobrą odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybowe i na ich toksyny, natomiast osłabioną na choroby alergiczne ( nadreaktywność układu immunologicznego). Dlatego powinna spożywać w dużych ilościach pokarmy takie, jak: herbata jaśminowa i /Rooibos**-lek antyalergiczny/, brokuły, jarmuż, żółtą cebulę.

      Uwaga: pozostałe niewymienione produkty żywnościowe można również spożywać z tym, że będą dla organizmu obojętne: ani korzystne, ani szkodliwe.

       



    Osoby z grupą krwi O powinny unikać:

      • suplementów z: Vit A i E (obie witaminy mogą spowalniać krzepliwość krwi) a przyjmować te witaminy tylko z żywności jak oleje roślinne, wątroba, orzechy, zielone liściaste warzywa,

      • aspiryny z racji rozrzedzania i tak już rzadkiej krwi oraz maskowania objawów poważniejszych chorób,

      • środków przeczyszczających, które stosowane długotrwale zaburzają prawidłowe wydalanie,

    Zalecane ćwiczenia (intensywne) dla osób z grupą krwi „O”

    • pływanie,


    • jogging,

    • jazda na rowerze,

    • szybki marsz, szybkie wchodzenie po schodach, biegi,

    • trening siłowy,

    • aerobik,

    • taniec,

    • jazda na łyżwo-rolkach itp.


    Antidotum na stany depresyjne jest dla nich praca fizyczna


     

     

    Zdrówka życzę jak zawsze

    Ewa Ajurweda

                                                        Testy, diagnoza, oczyszczanie: ewazet4@gmail.com

Brak komentarzy:

Archiwum bloga