Test konstrukcji urodzeniowej, diagnoza, terapia: ewazet4@gmail.com
Dla pacjentów - zgodnie z konstrukcją urodzeniową
Uważajcie, bo mięsożercy wyjadają!😁
Poświęcamy SOBIE czas, dogadzamy SOBIE, dbamy o SIEBIE.
Składniki:
- kubek suchej soczewicy czerwonej
- 4 średnie marchewki
- 8-10 pieczarek
- kawałek pora
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek (nie za dużo, maksymalnie 1 łyżeczka), curry (dużo –
kilka łyżek), słodka i pikantna papryka w proszku (ze 3-4 łyżeczki),
starta gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki), kurkuma (1-2 łyżeczki),
świeży imbir lub w proszku (niedużo), sól morska, świeżo zmielony pieprz
kolorowy, 2-3 łyżki sosu sojowego, majeranek.
- opcjonalnie bułka tart
Soczewicę ugotować w 2 kubkach wody (aż się rozpadnie na papkę), pod koniec gotowania posolić. Marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę i podgotowywać przez ok. minutę wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem), po czym dodać marchew, pieczarki, por, sos sojowy i dusić wszystko przez kilka minut, doprawić pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i koncentrat pomidorowy, wszystko razem wymieszać, spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Po doprawieniu jeśli masa jest zbyt rzadka – bułkę tartą (konsystencja powinna być jak na placki ziemniaczane).
Masę przelać do keksówki. Jeśli używamy zwykłej formy, należy ją wcześniej natłuścić oliwą i wysypać bułką tartą, jeśli silikonowej – nie ma potrzeby, by to robić. Skropić pasztet oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca poczekać, aż pasztet wystygnie – najlepiej wsadzić go na trochę do lodówki, wówczas nie będzie się kruszył podczas krojenia.
Można jeść z pieczywem WASA, ryżem lub kaszą jaglaną.
No i SMACZNEGO!
Ewa AjurwedaTest konstrukcji urodzeniowej, diagnoza, terapia: ewazet4@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz