Kontakt

Kontakt

środa, 29 stycznia 2025

KAPHA - danie z tapinamburem (słonecznik bulwiasty)

Test konstrukcji urodzeniowej, diagnoza, terapia: ewazet4@gmail.com




 

GORZKI  ( smak KAPHY ) - topinambur - słonecznik bulwiasty (  bulwy są nie tylko smaczne, ale i wartościowe, ponieważ zawierają inulinę (rodzaj prebiotyku) i błonnik. Aż dziw bierze, że topinambur - tak  prosty w uprawie, jest wciąż słabo dostępny na polskim rynku).
Ma wiele nazw : słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub gruszka ziemna, to roślina spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym. Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przez rdzenne ludy był uprawiany jeszcze w czasach prekolumbijskich. Byli to przede wszystkim Indianie, czemu roślina zawdzięcza swą potoczną nazwę. Topinambur trafił do Europy wraz z odkryciami geograficznymi. Mieszkańcy Starego Kontynentu uprawiają tę roślinę od XVIII wieku.
Mimo, że  popularnych słoneczników u nas w okresie letnim ogrom, wiele osób, które usilnie próbują wyhodować tapimambura, mają. z tym problemy (ja również) !
Komuś jednak udaje się  Ja nabyłam  dzisiaj na targowisku, i będziemy gotować 😁




PRODUKTY: 
tapinambur
marchewka
brokuł
łyżki oliwy z oliwek
Sól
sproszkowany imbir
łyżka majeranku
1/2 litra wody
łyżka pestek dyni
Wszystkie produkty szatkujemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na średnim ogniu 1/2 godz. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz oliwę. Zostawiamy 5 min.na ogniu.



Na małej patelni delikatnie podpiekamy pestki dyni , będą służyły za posypkę.


Danie najlepiej smakuje jako zmiksowana, gęsta zupa krem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ponieważ tapinambur jest głównym bohaterem dania, skupię się na jego dobroczynnych właściwościach :
zawiera wiele istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Znajdziemy w nim także niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Dzięki temu topinambur wykazuje szereg właściwości zdrowotnych:
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • obniża cholesterol i reguluje ciśnienie,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • zapobiega chorobom jelita grubego,
  • wspiera działanie układu nerwowego,
  • oczyszcza organizm,
  • wspomaga odchudzanie.     

  •               Czyż nie warto powalczyć o niego w ogrodzie ?
Smacznego
Ewa Ajurweda
www.ewa-ajurweda.pl









Brak komentarzy:

Archiwum bloga