Kontakt

Kontakt

poniedziałek, 14 września 2015

Smaki - CIERPKI, GORZKI,OSTRY, KWAŚNY, SŁONY...OSTATNI - SŁODKI




Witam w poniedziałek:-)

Dzisiaj przkażę Ci następną bardzo ważną pomoc. Smaki, które są zalecane odpowiednim doszom , nie zawsze są prowadłowo rozpoznawalne. Bo któż uwierzy , że "smakowite" lody są smaku kwaśniego? No właśnie, to co wiemy z życia nie koniecznie tak samo rozpoznają nasze jelita!
Dzisiaj zaczniemy od smaku CIERPKIEGO. Jaki to smak? Gdzie go szukać? Jakie produkty go zawierają?

Jabłka ( wszystkie), awokado, niedojrzałe banany, wiśnie, aronia, żurawina, winogrona, kiwi, mango, brzoskwinie, gruszki, persymona ( można znaleźć w marketach)

śliwki, granaty, maliny, truskawki, karczoch, topinambur ( egzotyczny korzeń)

szparagi, burak ćwikłowy, kiełki brukselki, korzeń łopianu, kapusta, surowa marchewka, kalafior, seler, kolendra, świeża kukurydza ( nie polecam - to pasza, nie powinno się jej jeść), bakłażan, zielona fasolka, jarmuż, kalarepa, sałata, grzyby, okra
pasternak, groszek, papryka, brukiew, szpinak, dynia, kabaczek, rzepa, cukinia, amarantus, gryka, otręby owsiane, makarony pszeniczne, quinoa ( wystepuje równiez w postaci oleju)

wafle ryżowe, żyto, orkisz, tapioka, wszelkie fasole, soczewica ( brązowa i czerwona), tempeh 


tofu, maślanka, kurczak ( białe mięso), ryby słodkowodne, tuńczyk, indyk, dziczyzna, orzechy brazylijskie , laskowe, macadamia, pini, sezam, nasiona słonecznika, szafran, olej kukurydziany, canola ( póki co, wolny od GMO)


szafranowy, słonecznikowy, sojowy, bazylia, liść laurowy, kminek, kolendra, koperek, koper, czosnek, chrzan, gałka muszkatałowa, majeranek, oregano, pietruszka, ziarna maku, rozmaryn, szafran, kurkuma, wanilia.

Jak widzisz gros tych produktów stosujesz na co dzień. Staraj się, żeby cały posiłek nie bazował na produktach cierpkich. Organizm tego nie lubi. 
Szczególnie ważne dla pacjentów "oczyszczonych ". Można komponować do woli. 
Następny smak juz wkrótce:-)
Miłego, słonecznego dnia.

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


Dobrze skomponowana potrawa / napój to takie w których występuje łączenie różnych smaków. Nie pojawi się zagrożenie "wypłukania " enzymów trawiennych przez jednorodny smak. To nasze jelita lubią najbardziej.

GORZKI - topinambur - słonecznik bulwiasty (  bulwy są nie tylko smaczne, ale i wartościowe, ponieważ zawierają inulinę (rodzaj prebiotyku) i błonnik. Aż dziw bierze, że topinambur - tak  prosty w uprawie, jest wciąż słabo dostępny na polskim rynku)


korzeń łopianu, mniszek lekarski, bakłażan, jarmuż, sezam, olej rycynowy, czosnek, kurkuma, szafran, liście neem ( świetne na maseczki)


kozieradka, korzeń rzymski, koperek, szpinak, sałata.

Pojawiła się maseczka:-). Tak, ajurweda uważa, że skóra lubi to, co zjadamy. Jest przecież niepodważalną wizytówką naszego wnętrza!
Mimo, że produktów gorzkich jest mniej, zawsze można wybrać coś gorzkiego i dorzucić do potrawy. Moim wszechobecnym dodatkiem jest kurkuma ( nawet do słodkich potraw).
Smacznego:-)

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


OSTRY - chili, kalarepa, por gotowany, cebula gotowana, cebula surowa, rzodkiewka, szpinak surowy, rzepa, orkisz ( w każdej postach), gryka, kaczka, oliwa, olej gryczany, ajwan( rodzina kopru)



ziele angielskie, anyż, bazylia, liść lautowy, czarny pieprz, kardamon,pieprz kajeński, cynamon, goździki, kmin rzymski , kozieradka, czosnek, imbir, chrzan, asafetyda ( w Polsce czarcie łajno :-) pewnie z powodu dość dziwnego zapachu), majeranek, gałka muszkatałowa, gorczyca, oregano, papryka, pietruszka, cząber, kurkuma.

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


KWAŚNY - jabłka, wisnie, winogrona, grejpfrut, cytryna, limonka, mango, pomarańcze, granat, brzoskwinie, persymona 

śliwki, ananas, maliny, truskawki, tamarynd

rabarbar, żurawina, świeży koper, szpinak gotowany, pomidory, miso 




masło, maślanka, sery żółte, ser biały, śmietana, jogurt, czosnek.

Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com


SŁONY - najbardziej czytelny i najskromniejszy pod względem wystepowania smak. Nie jest prawdą, jakoby należało drastycznie go ograniczać. Jego niedobór powoduje zwiększoną zapadalność na choroby serca. Występuje w : soli, rybach morskich, tuńczyku.



Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com

SŁODKI - najliczniejszy..widzicie ile słodyczy niesie na zycie?

dojrzałe jabłka, dojrzałe morele, słodki i dojrzałe czereśnie, jagody, dojrzałe banany, melon, kokos, daktyle, figi, winagrona, figi, dojrzałe mango, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki, granat, moczone suszone sliwki i rodzynki, maliny, truskawki, arbuz, karczoch, szparagi, buraki, burak ćwikłowy, surowa i gotowana marchewka, kolendra, świeża kukurydza, ogórek, świeży koper, zielona fasolka, por gotowany, grzyby , okra 



cebula gotowana, pasternak, papryka ( prócz zielonej), słodkie ziemniaki ( bataty) 

brukiew, dynia, kabaczek, pomidory, wszystkie słody typu jęczmienny, syropy typu daktylowy, cukier, miód, amarantus 



jęczmień , gryka, kasza jaglana, otręby owsiany, owies, quinosa 



ryż, seitan ( mąka pszenna wypłukana ze skrobi)


tapioka, pszenica, urad dal




cieciorka, czerwona soczewica, fasola mung, soja, tofu, maslanka, mleko krowie i kozie, ghee ( przetopione masło), jogurt, wołowina, mięso bawole, kurczak, kaczka, jajka, ryby słodkowodne, tuńczyk, jagnięcina, baranina, wieprzowina, mięso z królika, indyk, krewetki, migdały, orzechy brazylijskie, cashew


charole , laskowe, makadamia, pinii, włoskie, kokos, pistacje, pestki dyni, pestki słoneczika, szafran, sezam , oleje: migdałowy, awokado, kokosowy, rycynowy, kukurydziany, z orzechów ziemnych, szafranowy, słonecznikowy, sezamowy, oliwa, bazylia, liść laurowy, kminek, kardamon, cynamon, kolendra, koper, czosnek, mięta, gałka muszkatałowa, ziarna maku, rozmaryn, woda różana, szafran, estragon, wanilia

Jak sami Państwo widzicie, ten samk to głównie kuchnia. Tyle przypraw wprowadzamy do organizmu , tyle produktów ma smak słodki:-). Przekreślenia zastosowałam w przypadku dwóch produktów. Te należy absolutnie wyeliminować z zycia!

Jesli robimy sami w domu soki, wystarczy z każdego smaku zastosować jeden produkt. Bomba witaminowa na całą dobę zapewniona!


Testy ajurwedy dla pacjenta: ewazet4@gmail.com







6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Super artykuły!!!! Cala prawda o smakach ktorych kompletnie nie rozróżniamy. Matek pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Potwierdzam za poprzednim wpisem!Kawał dobrej roboty😁

Anonimowy pisze...

Pani to musi być dobry człowiek. Inni za taką wiedzę golili by niezłą kasę. Wspaniała praca. Pozdrawiam serdecznie i życzę samych wspaniałych chwil. Dziękuję.

Anonimowy pisze...

Wspaniale❤️💖wszystko to prawda, potwierdzam. Stan

Anonimowy pisze...

🌼🌼🌼Dziękuję za Pani pracę 🌼🌼🌼.

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję za te ogromnie ważne,jakże wyjątkowe tematy,zawsze chętnie z nich korzystam i prosze ciągle o jeszcze,jest nam to barrrdzo potrzebne,serdecznie pozdrawiam💗💗💗Amelia

Archiwum bloga